Vraag offerte aan

Home Story – Van statig herenhuis tot groene stadsoase in Vorst

Augustin Bown is altijd onderweg… maar áls hij thuis is komt hij er helemaal tot rust. De jonge ondernemer vormde het eerste verdiep en de sous-sol van een statig herenhuis in Vorst om tot een groene stadsoase. Hij woont er nu een jaar, na een grondige renovatie die even lang duurde.

Op de officiële housewarming is nog even wachten: alles moet en zal tot in de puntjes afgewerkt zijn vooraleer hij zijn woning met een grote groep vrienden en familie deelt. Noem het gerust beroepsmisvorming: Augustin is medeoprichter van het interieurbedrijf AFC Collection, dat droominterieurs op afbetaling creëert.

Droominterieurs op afbetaling: AFC Collection

“AFC Collection is een ‘one-stop-shop’ voor mensen die hun interieur tot in de puntjes willen (her)inrichten. We situeren ons ergens tussen een interieurontwerper en een designwinkel. Eigenlijk bieden we het beste van die twee werelden: advies, ontwerp, visualisatie en de aankoop van de interieurstukken bij een 40-tal geselecteerde design merken. ‘Sims spelen met je huis of bedrijf’, zo omschrijven we het zelf wel eens.”

Interieur tot in de puntjes afgewerkt

“Hoewel we ons in het luxesegment bevinden, vinden we toegankelijkheid heel belangrijk. Daarom doen we aan ‘lease-to-own’: zo heb je meteen geniet van je droominterieur, dat je afbetaalt in een termijn van drie, vier of vijf jaar. Die toegankelijkheid trekken we ook door naar de locaties van onze showrooms. Omdat we geen stock hebben kunnen we ons vestigen in kleine panden op toplocaties. We zitten al in Brussel en Knokke, binnenkort openen we onze derde showroom in Antwerpen.”

kunst in huis
Terracotta en groen zijn de hoofdkleuren in het interieur van Augustin
Enkele magazines op de vloer
pivoterend raam met slanke raamprofielen

Coup de foudre

“Met AFC Collection willen we een revolutie op gang brengen van greige interieurs naar karaktervolle en emotioneel geladen ruimtes met een hoek af. Dat streef ik logischerwijze ook na in mijn eigen interieur. Al vond ik het wel een pak lastiger om keuzes te maken voor mijzelf dan voor onze klanten. Ik zie door mijn job ook zo veel mooie dingen… Toch voelt mijn interieur erg persoonlijk aan. Ik heb vooral mijn buikgevoel gevolgd en enkel spullen gekocht waar ik een ‘coup de foudre’ bij voelde. Het designstuk van Muller Van Severen, bijvoorbeeld.”

designstuk van Muller Van Severen
Kunst en kunstboeken
Ik hou van smalle raamprofielen en wou het zicht naar de tuin niet ‘opsplitsen’. Daarom koos ik voor een pivoterend raam in plaats van een schuifraam.
Een neutrale basis voor de stadsoase
tulpen in twee vaasjes op tafel

Een neutrale basis

“Het voornaamste doel van de renovatie was om de woning opnieuw een neutrale basis te geven. Weg met de koterijen en valse plafonds. Neutraal staat voor mij niet gelijk aan ‘alles wit’: terracotta en groen zijn hier de hoofdkleuren. In de keuken, eetkamer en leefruimte koos ik voor zachte tinten, in de slaapkamer opteerde ik voor iets krachtigere varianten. Al vind ik materialen nog belangrijker dan kleuren: brute beton, terracotta tegels, origineel parket, linnen gordijnen, een oude krakende trap, een keukenwerkblad uit inox… De combinatie van authentieke elementen met moderne afwerkingen maakt een interieur interessant.”

Eclectisch minimalisme

“Hoe ik mijn stijl zou omschrijven? Minimalism with a touch of colour. Eclectisch minimalisme, noem ik het ook wel eens. Elk meubel en object is zorgvuldig gekozen, hier staat niets te veel. Mijn familie handelt in kunst. In mijn ouderlijke huis primeerde kunst op het interieur, zo leerde ik dat kunst ruimte nodig heeft om tot zijn recht te komen. Dat principe pas ik hier ook toe…”

Materialen zijn belangrijker dan kleuren: brute beton, terracotta tegels, origineel parket, linnen gordijnen, een oude krakende trap, een keukenwerkblad uit inox… De combinatie van authentieke elementen met moderne afwerkingen maakt een interieur interessant.
In de keuken werd een combinatie van inox en hout gebruikt.
Zachte kleuren voor de slaapkamer
In de badkamer koos ik krachtere kleuren: terracotta.

Groen uitzicht

“Om in de stad te wonen heb ik een heel groen uitzicht. Als ik hier ’s ochtends mijn koffie drink hoor ik enkel vogels. Daarom voel ik ook niet de nood om in het weekend de stad te ontvluchten, integendeel!  Mijn tuin beschouw ik als een verlengde van mijn woning. Binnen wordt je oog onvermijdelijk naar buiten getrokken, het omgekeerde geldt voor wanneer je buiten zit. Dat samenspel tussen interieur en exterieur wordt extra benadrukt door de grote ramen aan de achtergevel.”

Smalle raamprofielen

“Ik hou van smalle raamprofielen en wou het zicht naar de tuin niet ‘opsplitsen’. Daarom koos ik voor een pivoterend raam in plaats van een schuifraam. De vele vaste ramen zijn een bewuste keuze: die hebben de smalste raamprofielen. Alle ramen zijn ook uitgelijnd op elkaar, wat zorgt voor visuele rust. De historische gevel is beschermd en daardoor zijn houten ramen aan de straatkant verplicht. Aan de tuinkant creëerde ik een contrast met aluminium raamprofielen.”

Hyline pivoterende raam
smal raamprofiel en pivoterend raam
Augustin Bown in zijn tuin

Blijven plakken in Brussel

“Veel studenten blijven plakken in Gent, ik ben verliefd geworden op Brussel. De diversiteit, de energie… Ik wil niets anders meer. Vorst is een opkomende buurt, je voelt dat er iets aan het veranderen is. Ik woonde hier nog niet eerder, maar ontdek elke week iets nieuws. Om de hoek vind je de artisanale bakkerij Aube, gevestigd in een oude garage. Het WIELS’ Café is ook een toffe plek, net als de bar van kunstgalerij CLEARING. Bij de Libanees aan het einde van de straat ben ik vaste klant en je hebt hier ook een goede kaaswinkel. In Brussel ligt de wereld echt wel aan je voeten…”

De woonkamer heeft een neutrale basis aangevuld met kleur, kunst en design
De historische gevel is beschermd en daardoor zijn houten ramen aan de straatkant verplicht
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.